20-21 червня 2019 р. в приміщені музею історії м. Бердичева відбулася VIII Всеукраїнська науково-краєзнавча конференція “Бердичівська земля як феномен розвитку європейської культури та мистецтва”, присвячена 220-річчю від дня народження великого французького письменника  Оноре де Бальзака та 160-річчю від дня народження класика єврейської літератури Шолом Алейхема (Рис. 1).

   В роботі конференції брали участь науковці, історики, краєзнавці, письменники із Києва, Житомира, Бердичева, Радомишля, Малина, Новограда-Волинського, Коростишева, Андрушівщини, Полтави, Херсона, Вінниці та інших міст України (Рис. 2-4).

    І хоча переважна більшість виступів була присвячена вище згаданим особистостям, в рамках роботи конференції розглядалися й питання історичного минулого м. Бердичева. Зокрема, завідувач кафедри спеціальних історичних дисциплін історичного факультету Житомирського державного університету імені Івана Франка, доктор історичних наук, професор Іван Іванович Ярмошик, ґрунтуючись на великому масиві актових матеріалів і документів розповів учасникам конференції про заснування і початкові етапи історичного розвитку Бердичева (Рис. 5).

   Старший науковий співробітник відділу досліджень Житомирського обласного краєзнавчого музею Олександр Тарабукін виступив з двома доповідями, ознайомив учасників з результатами особистих розвідок, проведених на території кляштору у 1982 – 1984 рр. та археологічних досліджень, що здійснювалися у складі експедиції Інституту археології НАН України 2018 року (Рис. 6).         

 

03.07.2019 р.

 

Старший науковий співробітник

відділу досліджень музею                                                                     О.О. Тарабукін