Тиждень, який минув, виявився досить насиченим для наукових співробітників відділу - 12 жовтня відбулася Міжнародна наукова археологічна конференція «Древлянські старожитності», присвячена 60-річчю від дня народження Б.А. Звіздецького в м. Коростені та в рамках обласного свята «Козацької слави» 13 жовтня відбулася презентація нових розділів експозиції народного музею історії села Кодня (Житомирський район), де безпосередньо брали участь наші працівники. Нові розділи експозиції показують  історію української революції 1917-1921 рр., репресії, голодомор, коденський «Бабин Яр» -  ті теми,  які раніше в музейних експозиціях не висвітлювалися, замовчувалися. Встановлювати і відтворювати правдиву історію села допомагала  науковий співробітник відділу Л.Г. Журавська.

     На конференції в м. Коростені були присутні представники Інституту археології НАН України, викладачі Житомирського державного університету ім. І.Франка, Рівненського державного гуманітарного університету, Східно-Європейського національного університету ім. Лесі Українки, Одеського народного інституту Людини, управління культури і туризму облдержадміністрації і наші колеги з Центру археології та стародавньої історії Білорусі Інституту історії НАН Білорусі.

     Доповідачі відзначили заслуги Б.А.Звіздецького у вивченні древлянської землі і зазначили, що розпочаті ним ще у 2002 р. археологічні дослідження тривають і зараз. В останні роки в області завдяки кандидату історичних наук, ст.н.с. Інституту археології НАН України А.В.Петраускусу започаткували «експериментальну археологію», яка приваблює як молодих спеціалістів, так і досвідчених археологів і просто зацікавлених людей. Так, за старовинними технологіями було виготовлено  давньоруську лодію, на якій пройшли по р. Уборть від Малина до Вишгорода. На конференції відбулася маленька «сенсація» - в фонди музею було передано старовинні монети XIV-XV ст., знайдені в ході сільськогосподарських робіт. Також було представлено цікаву доповідь альтернативого плану  «Іскрастан - духовна столиця всіх Словян. Стольне місто древньої держави Древлян», яку представив Арій Сокоульський з Одеського народного інституту Людини.

      Відзначалося, що з проведенням археологічних розкопок в області започаткували нові екскурсійні маршрути - «Древлянські гради», тур вихідного дня, бортництво та інш.; активізувалась робота молоді і в Малої Академії. Але одним з головних завдань на сьогодні залишається охорона об’єктів археологічної спадщини.