Чільне місце у структурі Житомирського обласного краєзнавчого музею посідає літературно-меморіальний музей Лесі Українки м. Новоград-Волинського.

    Історія цього закладу ведеться з 1 серпня 1963 року, коли з нагоди 50-річчя з Дня пам’яті Лесі Українки, в будинку Окружків, де 13 лютого (за старим стилем) 1871 року народилася видатна українська письменниця Леся Українка, було відкрито першу експозицію музею. Матеріали, видання та фото, розміщені в експозиції, висвітлювали життєвий та творчий шлях славетної землячки.

  

   Та з роками музей потребував розширення, удосконалення. Тому до ювілею  – 100-річчя від Дня народження Лесі Українки за Постановою Ради Міністрів УРСР від 11 вересня 1970 року було створено Новоград-Волинський літературно-меморіальний музей Лесі Українки – відділ Житомирського обласного краєзнавчого музею. До складу було передано все приміщення будиночка родини письменниці. У кімнатах меморіального будинку експонуються документи, картини, фотознімки, меблі, особисті речі родини та її оточення, що відтворювали атмосферу життя Косачів.

    Особливе значення має «Дитяча кімната Лесі Українки» та «Кімната реліквій».

   Музей переживав різні часи, але в ньому завжди працювали самовіддані люди, які доклали немало зусиль для збагачення його фондів, проведення екскурсій, літературних зібрань, зустрічей з цікавими, творчими людьми та збереження надбань Лесиної домівки.

   Сьогодні музей продовжує розвиватися. Щороку кількість відвідувачів лише зростає. Тому, враховуючи винятковий внесок Лесі Українки у розвиток української літератури, у культурне, освітнє та суспільно-політичне життя України, Верховна Рада України Постановою № 2286-VIII від 8 лютого 2018 року до відзначення 150-річного ювілею з Дня народження письменниці постановила здійснити реконструкцію та розширити площу  Новоград-Волинського літературно-меморіального музею Лесі Українки, а також, створити національний музей Лесі Українки.

  

    Щиро вітаємо колектив літературно-меморіального музею Лесі Українки з непересічним 55-річним ювілеєм! Бажаємо процвітання, безмежного розвитку, допитливих та вдячних відвідувачів, творчої енергії, сміливих задумів та неодмінного досягнення успіху! Засівайте і надалі своєю щедрою рукою зерна добра в грунт людських сердець!